Decentraal. Klinkt goed, maar wat houdt het in?

Op de blunded website kom je vaak het woord “decentraal” tegen. Maar wat bedoelen we daarmee? Het is belangrijk om te benadrukken dat niet iedereen de term op dezelfde manier gebruikt. Sinds het ontstaan van bitcoin is er veel gesproken over een gedecentraliseerd monetair systeem. Dit komt doordat bitcoin wordt onderhouden door een wereldwijd computernetwerk, waar geen enkele partij de “centrale” macht heeft om transacties te stoppen. Een bekend centraal monetair systeem is bijvoorbeeld de dollar. Hele landen kunnen worden afgesneden van een centraal betalingssysteem.

Decentrale opslag van crypto

Een andere pijler van decentralisatie in crypto is de manier van opslag. Stel je voor dat je crypto koopt op een grote beurs zoals Binance of Bitvavo, dan worden je tokens opgeslagen op deze beurs. In het Engels spreken we vaak van een CEX, een gecentraliseerde beurs. Stel je voor dat een beurs failliet gaat of gehackt wordt, dan is er een kans dat je de toegang tot je tokens verliest. Of misschien moet een beurs een land verlaten vanwege bepaalde overheidsmaatregelen… 😉

Blunded moedigt gebruikers aan om de controle over hun eigen tokens over te nemen en crypto op te slaan in hun eigen wallet op de blockchain, gedecentraliseerd. We bieden op dit moment zelf geen wallet aan, maar we hebben wel een pagina gemaakt om je te helpen gemakkelijk je eigen wallet te openen. Er is zelfs de mogelijkheid om een videocall in te plannen waarin we je stap voor stap gratis helpen bij het instellen van een wallet!

Decentraal crypto kopen

Maar hoe krijg je crypto op je wallet? En als je het erop hebt staan, waar kun je het dan voor gebruiken? Bij het kopen van crypto heb je in principe nog steeds een centrale beurs nodig om je geld te accepteren en in ruil daarvoor jou je crypto-tokens te verstrekken. Je kunt dus crypto kopen op een CEX en vervolgens de crypto naar je wallet sturen. Belangrijk: niet elke beurs of ‘aanbieder’ staat je toe om crypto van hun platform op te nemen (te versturen). Samen met BTC Direct bieden we een widget op onze website waarmee je crypto kunt kopen die direct naar je wallet wordt gestuurd! Je hoeft het dus niet zelf over te zetten. Het is ook een hele veilige optie, omdat onze partner BTC Direct zeer goede veiligheidsmaatregelen heeft getroffen.

Decentrale applicaties, of dApps.

Maar wat kun je met gedecentraliseerde crypto, behalve dat het een investering is.

DApss zijn een van de meest veelbelovende onderdelen van de ontwikkeling. Deze innovatieve toepassingen zijn gebouwd op gedecentraliseerde netwerken, waardoor gebruikers kunnen handelen, investeren en deelnemen aan diverse gedecentraliseerde financiële systemen. Door gebruik te maken van smart contracts en blockchain-technologie bieden dApps transparantie, privacy en gebruikers autonomie. Of het nu gaat om gedecentraliseerde beurzen, lening-platforms of protocollen die te maken hebben met wetgeving, dApps bieden een breed scala aan mogelijkheden voor gebruikers om op een gedecentraliseerde manier deel te nemen aan de crypto wereld, wat bijdraagt aan een meer inclusief en open financieel landschap.

Hoe handel ik gedecentraliseerd en waar?

Nu heb je wat Bitcoin en/of wat van de bekendere altcoins in je wallet. Maar wat als je wilt oriënteren en investeren in kleinere projecten of nieuwere crypto-tokens met een (nog) kleinere marktkapitalisatie? Dit is waar gedecentraliseerde handel in beeld komt! We vertellen je er alles over in onze volgende blog.

Share this post