Een crypto wallet is een app of extensie op je computer, je telefoon of op een harde schijf. In deze wallet bewaar je je private keys, je beheert er je tokens en het is je verbinding met de gedecentraliseerde cryptomarkt. Je kunt het vergelijken met een creditcard gecombineerd met een bewijs van identiteit, maar zonder je persoonlijke gegevens aan iemand te verstrekken. Het is je adres op de blockchain. En het beste is: je hebt volledige controle over jouw wallet, er is geen derde partij: geen bank, geen overheid en zelfs het bedrijf dat de wallets heeft gemaakt heeft geen controle over jouw wallet.
Waarom heb je een crypto wallet nodig?
Om je crypto veilig te houden en volledige controle over je fondsen te hebben! Veel mensen die crypto kopen, gebruiken een gecentraliseerde exchange zoals Binance of Coinbase. Je maakt een account aan, je verifieert je identiteit, je stort geld en je koopt de token naar keuze. De exchange neemt je geld aan en garandeert dat het de tokens kan leveren die je hebt gekocht. De uitdrukking “Not your keys, not your crypto” wordt gebruikt om mensen erop te wijzen dat ze controle moeten nemen over hun cryptocurrency en het niet op een exchange moeten laten staan. Als je jouw cryptocurrency op een exchange achterlaat, heb je er geen controle over, omdat de exchange de private sleutels heeft die nodig zijn om er daadwerkelijk toegang toe te krijgen. Dit betekent dat als de exchange wordt gehackt of failliet gaat, je al jouw crypto kunt verliezen. Daarom is het verstandig om je crypto op te slaan in een wallet die je zelf beheert, waar jij dus de private keys van hebt.
Ook als je gedecentraliseerde apps (dApps) wilt gebruiken, zoals ons handelsplatform dat binnenkort live gaat, heb je een crypto-wallet nodig. Deze dApps werken op de blockchain, dus je hebt je eigen wallet nodig om verbinding te maken met de gebruikers of protocollen op het (blockchain) netwerk.
Private Keys, Public Keys en seedphrases
Een private key is een reeks letters en nummers die dienen als sleutel om transacties te autoriseren. In cryptocurrency is een private key een alfanumerieke code die gebruikers toegang geeft en coins laat versturen vanuit hun wallet. Het is belangrijk om je private key veilig en privé te houden, omdat iemand met je private key toegang kan krijgen tot je fondsen. Private keys worden gegenereerd met een cryptografisch algoritme, en worden gebruikt in combinatie met de public key om een veilige digitale handtekening te creëren.
Een public key is een code die wordt gegenereerd vanuit de private key en wordt gebruikt om coins te ontvangen van andere wallets. Het is essentieel een uniek adres dat gebruikt wordt om betalingen te ontvangen, net zoals je e-mailadres. Public keys worden aangemaakt met een wiskundig algoritme, en kunnen gebruikt worden om een uniek adres voor elke transactie te genereren.
Een seedphrase is een verzameling woorden die wordt gebruikt om een private keyl te genereren. Het is een veilige manier om een private key te cryptograferen, zo is die moeilijker te achterhalen, maar makkelijker te onthouden voor de gebruiker. Seedphrases worden vaak gebruikt om wallets te back-uppen, omdat ze kunnen worden gebruikt om toegang te herstellen. Bij het maken van een wallet ontvang je je seedphrase. De meeste mensen begrijpen niet hoe belangrijk het is om hun seedphrase correct op te slaan. Ze nemen gewoon een schermafbeelding van hun seedphrase (zeer onveilig) of vergeten deze überhaupt op te slaan. Ze kunnen denken: wat maakt het uit? Ik ken mijn wachtwoord en ik heb een wachtwoordmanager op mijn apparaat. Klopt, dat ook wat deze man vroeger dacht:
Welke wallet moet ik dan gebruiken?
Cryptowallets bestaan in vele vormen. Hardware wallets (harde schijven met of zonder bijbehorende apps) staan niet in verbinding met het internet, daarom is een hardware wallet de veiligste optie. De meeste hardware wallets zijn ook multi-chain. Verder zijn er software wallets zoals Metamask en Trust Wallet, die vooral gemakkelijk te gebruiken zijn bij het verbinden met gedecentraliseerde apps.
Sommige wallets werken alleen met één blockchain (alleen Ethereum of Cardano bijvoorbeeld) terwijl andere wallets multi-chain zijn. Metamask, bijvoorbeeld, was oorspronkelijk gebouwd voor Ethereum, maar aangezien Binance Smart Chain erg vergelijkbaar werkt, heeft Metamask ook de Binance Smart Chain geïmplementeerd, onder andere. Trust Wallet (eigendom van Binance) is ook een multi-chain wallet en redelijk gebruiksvriendelijk. Hoewel Trust Wallet eigendom is van een grote gecentraliseerde exchange, worden je fondsen wel op je eigen wallet/adres bewaard. Dat is een groot voordeel.
Let op; je hoeft niet alleen maar één wallet te gebruiken. Aangezien niet alle wallets elke blockchain ondersteunen, en aangezien het eigenlijk best slim is om je activa te verdelen over meerdere wallets. Afhankelijk van je risicobeheer natuurlijk… Dit vergt echter wel wat extra werk en het is lastiger om al je tokens bij te houden, maar daar komt de blunded portfolio tracker goed van pas!
Hoe kom ik aan een crypto wallet?
Als je voor de lange termijn in crypto wilt investeren en zo veilig mogelijk wilt blijven, raden we aan om een hardware wallet te gebruiken. Een van de meest bekende en betrouwbare hardware wallet leveranciers is Ledger. Ledger biedt een reeks hardware wallets aan vanaf 79 euro inclusief btw. Volg deze link om hun site te bezoeken (dit is onze affiliate link): https://shop.ledger.com/?r=6e91d43996c5
Of je nu een ledger wil kopen via onze link, een wallet wilt downloaden van het internet, zoekt naar een wallet-app op je smartphone of een andere hardware wallet wilt kopen. ZORG ALTIJD dat je op de officiële website bent, omdat wallets toegang geven tot al je fondsen. Ook al is je wallet leeg als je hem koopt, als mensen er stiekem toegang toe hebben, kunnen ze proberen je fondsen later te stelen.
Klik alleen op links waarvan je 100% zeker bent, en neem geen advies aan van mensen die proberen je te ‘helpen’. Als je je niet zeker voelt over een link of als je meer informatie wilt over wallets, aarzel dan niet om contact met ons op te nemen via e-mail, chatbot of onze sociale media.