Manual: Tradeplatform

Inleiding

Welkom bij blunded! Deze handleiding is ontworpen om je snel op weg te helpen, zelfs als je nieuw bent in de wereld van gedecentraliseerde crypto. We nemen je stap voor stap mee door het platform en leggen belangrijke functies uit, ook geven we je zo veel mogelijk veiligheidstips mee.

Inhoudsopgave 

 
 1. Aan de slag: Een Web3-wallet aanmaken
 2. Je wallet verbinden met blunded
 3. De blockhains begrijpen: Ethereum, BNB Chain en Polygon.
 4. Je eerste trade doen
 5. Belangrijke veiligheidswaarschuwingen
 6. Hulp nodig? Neem contact met ons op.
 7. Veelgestelde vragen

1. Aan de slag: Een Web3-wallet aanmaken

Om blunded te gebruiken, heb je een Web3-wallet nodig, we noemen dit vanaf nu een wallet.

Stel je wallet voor als een soort digitale portemonnee, die al je digitale geld bewaart. In de online wereld van cryptocurrency is deze portemonnee super belangrijk, omdat het je in staat stelt om digitaal geld te kopen, te handelen en veilig te bewaren.

Je kunt deze portemonnee krijgen door een wallet app te downloaden. Enkele populaire apps zijn MetaMask, Crypto.com (defi wallet) en Trust Wallet. Onderaan dit hoofdstuk een screenshot van de Metamask download pagina. 

Meer informatie over wallets vind je in onze blog: https://blunded.nl/wat-is-een-crypto-wallet/

Het aanmaken van een wallet: je herstelzin begrijpen en beschermen

Bij het instellen van je Web3-wallet krijg je een herstelzin. Deze zin is een reeks van 12 of 24 losse woorden die fungeren als de ‘hoofdsleutel’ voor je digitale activa. Het verliezen van deze zin betekent dat je de toegang tot je fondsen verliest, dus het is cruciaal om de nodige voorzorgsmaatregelen te nemen, enkele tips:

Schrijf het op: Schrijf je herstelzin fysiek op en bewaar deze op een veilige locatie. Maak er nooit een screenshot van of sla het op een apparaat op dat met het internet verbonden is.

Dubbelcheck: Bevestig dat je de zin correct hebt opgeschreven. Een enkele fout kan het onbruikbaar maken.

Beveilig: Gebruik een kluis of een andere beveiligde locatie die alleen jij of vertrouwde personen kunnen openen. Sommige mensen bewaren verschillende delen van de code op verschillende locaties.

Backup: Maak meerdere kopieën van de opgeschreven zin en bewaar deze op afzonderlijke, veilige locaties.

Deel nooit je seedphrase/herstelzin of private key: Deel je herstelzin nooit met iemand, zelfs niet met support teams of familieleden. Deze zin delen is vergelijkbaar met het weggeven van je bankpincode en pinpas. Geen enkel bedrijf zal OOIT om je seedphrase/herstelzin vragen.

Als dit alles een beetje te veel voelt, geen zorgen! Je kunt ons bereiken via de chat of een 1-op-1 afspraak inplannen met de blunded-helpdesk (https://blunded.com/assistance/), en we helpen je stap voor stap waar nodig.

2. Je wallet verbinden met blunded

Dus, je hebt je wallet aangemaakt. Geweldig! Nu is het tijd om deze te verbinden met het blunded tradeplatform, een plek waar je duizende tokens/crypto’s kunt verhandelen.

Zo verbind je je wallet met blunded:

 1. Open het blunded-handelsplatform:
 2. Zoek naar een grote knop die zegt ‘VERBIND WALLET’ en klik erop.

3. Nu moet je kiezen welke wallet je gaat gebruiken. Gebruik je Metamask? Of heb je een andere wallet? Verbind de wallet die je wilt gebruiken.

 

4. Nadat je verbonden bent, wacht je een paar seconden en zou je het volgende scherm moeten zien:

En voila! Je bent nu verbonden en klaar om te knallen op het blunded tradeplatform.

Problemen oplossen met vaker voorkomende verbindingsproblemen

Soms kun je problemen tegenkomen bij het proberen te verbinden van je wallet met het blunded tradeplatform. Hier zijn enkele voorkomende problemen en oplossingen:

 1. Browsercache: Als je problemen hebt met verbinden, probeer dan je browsercache te legen. Oude gegevens kunnen soms nieuwe verbindingen verstoren.
 2. Opnieuw verbinden: Verbreek de verbinding van je wallet met blunded en maak dan opnieuw verbinding. Dit lost vaak kleine storingen op
 3. Firewall/VPN: Zorg ervoor dat je firewall- of VPN-instellingen de verbinding met blunded niet blokkeren.
 4. Geupdate browser en wallet: Zorg ervoor dat zowel je internetbrowser als je wallet up-to-date zijn. Verouderde software kan verbindingsproblemen veroorzaken.
 5. Netwerkcongestie: Als de Ethereum-, BNB Chain- of Polygon-netwerken overbelast zijn, kun je vertragingen ervaren. Controleer de huidige status van het netwerk dat je gebruikt.
 6. Volg de aankondigingen van blunded: Soms kan blunded onderhoud of updates ondergaan. Zorg ervoor dat je onze socialemediakanalen checkt voor gerelateerde aankondigingen.

Als dit nog lastig klinkt, neem dan gewoon contact op via de chat of plan een 1-op-1 afspraak met de blunded helpdesk: https://blunded.com/assistance/.

3. Begrip van de blockchains: Ethereum, BNB Chain en Polygon

Nu je je wallet hebt verbonden met het blunded tradelplatform, merk je misschien verschillende opties op, er zijn verschillende blockchains: Ethereum (ETH), BNB Chain (BNB) en Polygon (MATIC).

Wat zijn Blockchains?

In de wereld van cryptocurrencies verwijst een ‘chain’ naar een soort digitaal netwerk waar alle transacties plaatsvinden. Op het blunded tradeplatform zijn projecten op de volgende blockchains te verhandelen:

 1. Ethereum (ETH): Dit is de oudste en bekendste van de drie. Hier zijn de meeste projecten beschikbaar. 
 2. BNB Chain (BNB) en Polygon(MATIC): Deze kan je zien als nieuwere en snellere chains. Het wint aan populariteit omdat het minder duur is om te gebruiken.

Soorten Tokens

Op deze netwerken wordt er ook nog onderscheid gemaakt in het type token, hierbij een korte uitleg. 

Native crypto: Dit zijn de ‘thuisvaluta’ van elke blockchain. ETH, BNB en MATIC.
Non-Native Tokens: Dit zijn andere digitale valuta’s die je kunt verhandelen op elk netwerk. Dus ook alle meme coins en grote projecten die op andere blockchains worden gebouwd.

Blockchain wisselen
Om op een specifieke blockchain te handelen, moet je wallet hier wel verbonden mee zijn. Je kunt eenvoudig tussen deze netwerken wisselen. Wanneer je een andere blockchain kiest in het blunded tradeplatform, verschijnt er een pop-up van je wallet die vraagt of je wilt overschakelen naar het andere netwerk (blockchain). Blunded heeft het zo gemaakt dat je alleen van chain hoeft te wisselen als je er daadwerkelijk een trade op wilt doen.

 

 

De Wissel Accepteren: Klik gewoon op ‘Switch network’ om de wissel te maken.

Een Nieuwe Chain Toevoegen: Als je deze specifieke blockchain nog niet hebt geconfigureerd, maak je geen zorgen! Een pop-upbericht zal je begeleiden bij het toevoegen van het netwerk aan je wallet.

 

 

Veiligheid Eerst!

Voordat we verder gaan, een belangrijke opmerking: controleer altijd eventuele pop-ups die om toestemming vragen. Zorg ervoor dat ze echt van jouw wallet of een betrouwbare website afkomstig zijn. Ga niet verder als iets er verdacht uitziet of als je de bron niet vertrouwt.

Als dit allemaal nieuw of verwarrend lijkt, is dat oké. Voel je vrij om een 1-op-1 afspraak te plannen met de blunded-helpdesk (https://blunded.com/assistance/) of stuur ons een berichtje via de chat.

4. Je eerste trade doen

Geweldig! Nu je bekend bent met de netwerken en je wallet verbonden is, gaan we naar het leuke deel: je eerste trade doen!

Stappen voor het doen van een transactie

 1. Kies je tokens: In de blunded-interface zie je opties om de tokens te selecteren die je wilt ruilen onder ‘Trade mijn’.
 2. Bepaal het Bedrag: Beslis hoeveel je wilt ruilen. Bijvoorbeeld, je wilt misschien 1 ETH ruilen voor een bepaalde hoeveelheid van een token zoals Chainlink (LINK).

3. Toestemming (Indien Nodig): Als je niet-native tokens ruilt (dus geen ETH, BNB of MATIC), verschijnt er een pop-up van je Wallet die om toestemming vraagt om verder te gaan. Hierna moet je nog een keer je transactie bevestigen.

– Waarom extra toestemming?: Beschouw dit als het vragen om toestemming om je digitale ‘geld’ of tokens te gebruiken. Je zegt in wezen: “Ja, ik vertrouw erop deze tokens voor deze handel te gebruiken.”

⚠️ Veiligheidstip: Wees altijd voorzichtig bij het geven van goedkeuring. Doe dit alleen voor projecten die je vertrouwt. Keur nooit tokens goed die willekeurig naar je portemonnee zijn verzonden door projecten die je niet kent. Dit zou een vorm van phishing kunnen zijn.

4. Bevestig de transactie: Als alles er goed uitziet, bevestig je de transactie in je wallet.

Screenshot van de  ‘Confirm trade’ button.

 

 Screenshot: De transactie is gelukt!

 Doe altijd een extra check

Zodra de transactie is voltooid, controleer je altijd je wallet om er zeker van te zijn dat de tokens zijn gearriveerd. Dit is je laatste stap om te verzekeren dat alles volgens plan is verlopen.

Na het voltooien van een trade raden we je aan om je wallet los te koppelen van het blunded handelsplatform voor extra veiligheid. Maak er een gewoonte van om dit te doen op alle platforms waarmee je verbinding maakt.

screenshot van menu met connected sites:

 

screenshot van menu om accounts te disconnecten:

Hulp nodig?

Als dit allemaal verwarrend is of als iets niet ging zoals verwacht, aarzel dan niet om direct contact op te nemen met het blunded-team. Je kunt met ons praten via de chat of een 1-op-1 afspraak inplannen met de blunded-helpdesk https://blunded.com/assistance/.

Indien alles goed is gegaan; gefeliciteerd met je eerste trade! Je bent nu onderdeel van de fascinerende wereld van gedecentraliseerde handel!

Wat gebeurt er als een trade mislukt?

In het geval dat een transactie niet voltooid wordt, raak niet in paniek. Dit is wat je moet weten:

 1. Transactie terugdraaien: De meeste mislukte transacties keren terug naar de oorspronkelijke staat, wat betekent dat je tokens terug zouden moeten keren naar je Web3-portemonnee, minus de gasvergoedingen.
 2. Gasvergoedingen (gas fees): Helaas zijn de gasvergoedingen voor de mislukte transactie over het algemeen niet terugbetaalbaar. Deze vergoedingen worden betaald aan het netwerk, niet aan blunded.
 3. Veelvoorkomende redenen voor mislukken: Een transactie kan om verschillende redenen mislukken, zoals onvoldoende gasvergoedingen, slippage-instellingen of netwerkcongestie. Raadpleeg de sectie Probleemoplossing of FAQ voor meer informatie.

5. Belangrijke Veiligheidswaarschuwingen

Herkennen van risico’s

Het landschap van gedecentraliseerde financieri(DeFi) biedt tal van mogelijkheden, maar brengt ook eigen risico’s met zich mee. Hier zijn enkele voorkomende oplichtingspraktijken waar je je bewust van moet zijn:

 1. Nep Tokens: Verifieer altijd het contractadres van een token voordat je gaat handelen. Oplichters vermelden vaak tokens met namen die lijken op bekende projecten.
 2. Rug Pulls: Dit gebeurt wanneer de liquiditeit van een token wordt verwijderd, waardoor het waardeloos wordt en de prijs bij benadering naar 0 gaat. Raadpleeg onze sectie ‘Wat is een Rug Pull en hoe kan ik het vermijden?’ in de FAQ voor meer informatie.
 3. Phishing Sites: Wees voorzichtig met websites of links die identiek lijken aan blunded maar eigenlijk frauduleuze sites zijn die ontworpen zijn om je informatie te stelen. Geef alleen toestemming om je tokens uit te geven aan websites en projecten die je vertrouwt.
 4. Social Engineering: Oplichters kunnen zich voordoen als helpdeskmedewerkers of vertrouwde leden van de community om je te misleiden en gevoelige informatie te ontfutselen. Blunded zal nooit om je privésleutels of herstelzinnen vragen of je vragen om een transactie te versturen. 
 5. Smart Contract Gebreken: Handel altijd in tokens van betrouwbare bronnen. Blunded scant, controleert of onderschrijft geen enkel project; we bieden simpelweg het platform voor kopen en verkopen.
 6. Ongeautoriseerde Apps: Gebruik alleen geverifieerde en betrouwbare applicaties om te communiceren met je wallet en blunded. Het installeren van ongeautoriseerde software kan je geld in gevaar brengen.
 7. Pump-and-Dump praktijken: Wees voorzichtig met tokens die ongebruikelijk hoge volatiliteit en sociale media-hype hebben. Dit kunnen acties zijn om de tokenprijs kunstmatig op te blazen voordat deze wordt verkocht.

Door geïnformeerd en voorzichtig te blijven, kun je je risico in het DeFi-landschap aanzienlijk verminderen. Als je verdachte activiteiten tegenkomt, meld dit dan onmiddellijk aan ons ondersteuningsteam.

6. Hulp Nodig? Neem Contact Op!

Als je vragen hebt, of hulp nodig hebt, aarzel dan niet om direct contact op te nemen met het blunded team via de chat, hello@blunded.com of plan een 1 op 1 sessie in: https://blunded.com/assistance/.

Deze handleiding is bedoeld om beknopt en gemakkelijk te volgen te zijn. Als je aanvullende vragen hebt die hier niet worden behandeld, raadpleeg dan onze FAQ-sectie of neem contact met ons op voor meer informatie. 

7. FAQ

Ja, je kunt Ethereum direct kopen via de blunded website (https://blunded.nl/koop/). Er bevindt zich ook een “Koop Ethereum” knop bovenaan ons platform.

Een Web3 Wallet is als een digitale portemonnee waarmee je kunt communiceren met de blockchain-wereld. Met een wallet kun je digitale valuta’s verhandelen of bewaren. Voor meer over Web3 Wallets, zie het gedeelte “Een Web3-wallet aanmaken”

Ja, we geven prioriteit aan veiligheid, maar onthoud dat je vanwege de gedecentraliseerde aard van het platform ook zelf verantwoordelijk bent voor je eigen veiligheid. Wees voorzichtig met je wallet, seedphrase en je private keys.

Vind simpelweg de ‘Verbind Wallet’ knop op ons platform en volg de instructies. Voor een stapsgewijze handleiding, bekijk het gedeelte “Je wallet verbinden met blunded.”

Een blockchain is een digitaal grootboek dat alle transacties op een veilige en transparante manier registreert. Zie het als een onveranderlijk, collectief dagboek dat iedereen vertrouwt.

Je kunt wisselen via een pop-up in je Web3-wallet. Meer details zijn beschikbaar in het gedeelte “De blockchains begrijpen: Ethereum, BNB Chain en Polygon.”

Een token goedkeuren is zoiets als zeggen: “Ja, ik wil deze token gebruiken voor een transactie.” Het is een noodzakelijke stap voor niet-native tokens. Voor meer hierover, zie “Je eerste trade doen.”

Slippage is de prijsverandering die kan optreden tussen het moment dat je een transactie plaatst en wanneer deze wordt uitgevoerd. In blunded wordt dit op dit moment automatisch ingesteld. Dit kan betekenen dat je zowel wat meer als wat minder tokens ontvangt dan in eerste instantie verwacht.

Nee, alle transacties op de blockchain zijn onomkeerbaar. Controleer dus alles dubbel voordat je bevestigt.

Dit kan te wijten zijn aan netwerkcongestie of een laag ingestelde gasvergoeding. Als je bezorgd bent, controleer dan de transactiestatus in je wallet.

Transactiekosten zijn de kosten die je maakt bij het handelen. Ze staan ook bekend als gasvergoedingen en verschillen afhankelijk van de blockchain.

Native tokens zijn de primaire valuta van een blockchain. None-native tokens zijn andere tokens die je kunt verhandelen. Voor meer, zie “Je eerste trade doen.”

Doe altijd je eigen onderzoek voordat je nieuwe tokens verhandelt. Houd je aan bekende, gecontroleerde projecten om veiliger te zijn. Blunded scant, controleert, keurt of onderschrijft geen enkele token of project.

Veel maar niet alle! Je kunt een verscheidenheid aan tokens verhandelen die worden ondersteund door het Ethereum-, BNB Chain- of Polygon-netwerk. Op dit moment worden veel tokens met een ingebouwde tax vergoeding niet ondersteund voor handel op het blunded-platform. We staan echter open voor het toevoegen van deze functie in de toekomst als er een aanzienlijke vraag van gebruikers is.

Deze functie is nog niet beschikbaar op het blunded platform. 

Net als bij alle handel, loop je het risico je investering te verliezen. Er zijn ook risico’s van oplichtingstokens en hacks. Handel altijd voorzichtig.

Dubbelcheck alle transactiedetails en zorg ervoor dat je geen verdachte links of pop-ups volgt. Meer hierover in “Belangrijke Veiligheidswaarschuwingen.”

Als iets niet klopt, aarzel dan niet om contact op te nemen via onze chat of een 1-op-1 afspraak te plannen met de blunded-helpdesk via https://blunded.com/assistance/.

Gasvergoedingen zijn transactiekosten op het Ethereum-netwerk. Andere blockchains hebben vergelijkbare vergoedingen maar kunnen deze anders noemen.

Ja, de meeste wallets staan je toe om de gasvergoeding aan te passen, maar wees voorzichtig, want als je deze te laag instelt, kan dit je transactie vertragen of er voor zorgen dat hij überhaupt niet wordt uitgevoerd.

Je transactie kan vastlopen en lang duren om te verwerken, of mogelijk mislukken.

Dit betekent dat er niet genoeg mensen zijn die de munt verhandelen, waarschijnlijk is het project waar je naar kijkt erg klein.

Een hot wallet is verbonden met internet voor eenvoudige transacties maar is minder veilig. Een cold wallet is niet verbonden met internet, wat het veiliger maar minder handig maakt voor frequente handel.

Ja, blunded is mobielvriendelijk. Zorg er voor dat je wallet ook mobiel gebruik ondersteunt.

De meeste Web3-wallets hebben een ‘verbreek verbinding’ of ‘log uit’ optie. Het is altijd verstandig om de verbinding te verbreken nadat je klaar bent met handelen.

Meestal update je het op dezelfde manier als je een andere app zou updaten. Volg de richtlijnen van je walletprovider.

Ja, wij verzamelen geen persoonlijke informatie. Alle transacties zijn beveiligd via blockchain-technologie en om bij ons te handelen hoef je geen profiel aan te maken.

Je kunt bugs of feedback delen via hello@blunded.com of via onze chat.

Als je je wachtwoord bent vergeten, moet je je wallet over het algemeen herstellen met behulp van je herstelzin.

Absoluut, je kunt verschillende wallets verbinden, maar beheer elk daarvan verantwoordelijk.

Nee, blunded is geen portemonnee of beurs, dus je stort of neemt geen tokens rechtstreeks op. Om op te nemen, zou je simpelweg tokens vanuit je wallet naar een andere wallet kunnen sturen met behulp van de ‘Verzenden’ of ‘Overmaken’ functie binnen je wallet provider.

Een rug pull is een oplichting waarbij ontwikkelaars een project verlaten en er met je fondsen vandoor gaan. Houd je aan bekende, gecontroleerde tokens om dit risico te minimaliseren.

NFT’s zijn unieke digitale activa die worden geverifieerd met behulp van blockchain-technologie. Blunded ondersteunt op dit moment geen handel in NFT’s.

Minimale handelsbedragen verschillen afhankelijk van de blockchain en token. Controleer deze details altijd voordat je een transactie start, meestal kan dit al vanaf een paar euro.

Ja, we hebben opties voor influencers en andere geïnteresseerden die met ons willen samenwerken. Neem contact met ons op via hello@blunded.com om mogelijke partnerschappen en verwijzingsprogramma’s te bespreken.

Share this post

Manual: Tradeplatform

Inleiding Welkom bij blunded! Deze handleiding is ontworpen om je snel op weg te helpen, zelfs als je nieuw bent in de wereld van gedecentraliseerde

Read More »